Het aantal GHB-gebruikers dat op de spoedeisende hulp belandt, neemt explosief toe. In drie jaar tijd is het aantal GHB-gerelateerde opnames in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam bijna verdrievoudigd. Hetzelfde is zichtbaar bij ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht. 

Zo waren er vorig jaar 1300 'incidenten' met GHB, stelt de Monitor Drugsincidenten. 85 procent van de patiënten op de eerste hulp is recreatief gebruiker en is verminderd of helemaal niet meer aanspreekbaar. In 2016 gebruikten 40.000 Nederlanders GHB, zegt het Trimbos-instituut. Het daadwerkelijke aantal zou nog hoger kunnen liggen, want dit zijn slechts het aantal officieel gemelde incidenten.

Verslaving

Boukje Dijkstra is als algemeen directeur verbonden aan NISPA, een samenwerkingsverband van verslavingszorginstellingen in Nederland en vertelt over de gevolgen van het GHB-gebruik. "Mensen gaan zich raar gedragen, dat veroorzaakt overlastgevend gedrag. Daarnaast kan het natuurlijk gewoon dodelijk zijn, je kunt stikken."

Renee Kelder, schrijver van het boek 'Parttime-junkie', was maar liefst zes jaar verslaafd aan GHB, van haar negentiende tot haar vijfentwintigste. "Je wordt er heel zelfverzekerd van en dat is het meest verslavende effect. Als je je fantastisch voelt, wil je dat vast blijven houden. Zo kun je hartstikke snel verslaafd raken aan GHB."

Elke dag buiten bewustzijn

Kelder kon gemakkelijk een dubbelleven leiden tijdens haar verslaving. "Ik studeerde gewoon. Uiteindelijk ben ik ook in de verslavingszorg gaan werken. Ik was heel goed in het verbergen van mijn gebruik, maar dat is natuurlijk verschrikkelijk."

In het ziekenhuis belandde ze nooit. "Ik dacht: je wordt altijd wel wakker als je buiten bewustzijn raakt. Op een gegeven moment gebeurde dat elke dag. Maar dat je altijd wakker wordt: dat is niet zo. Toen een kennis overleed aan GHB-gebruik ben ik pas gaan realiseren hoe groot het gevaar was."

Afkicken met hond

De invloed van haar vriendengroep was groot. "Iedereen gebruikte GHB en dan neem je vrij snel elkaars normen en waarden over. Je voelt je als je jong bent toch een beetje onsterfelijk en onoverwinnelijk. Maar er is natuurlijk ook een soort onzekerheid waaruit dit gedrag voortkomt. Uiteindelijk kwam er een hond in mijn leven en die heeft alles veranderd. Ik was ineens ergens voor verantwoordelijk."

Boukje Dijkstra van NISPA legt uit dat het niet voor iedereen makkelijk is van GHB af te komen. "Bij heel veel mensen is het niet zo eenvoudig als een hond die in je leven komt. Als je langdurig verslaafd bent, is het terugvalniveau heel erg hoog en bij 50 procent slaagt afkicken niet in een keer. Er zijn veel maatschappelijke problemen voor mensen die willen afkicken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.